Policzki wieprzowe lub wołowe to na nowo odkryty rodzaj mięsa. Długo duszone są niesamowicie delikatne i pełne smaku. Polecam ten przepis.
Potrzebujemy:
- policzki wieprzowe 500 g.
- 1 marchewka
- 1/2 selera
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka dobrych pomidorów
- 500 ml bulionu
- pasta paprykowa lub papryka wędzona
- sól, pieprz
- oliwa
- ciecierzyca w zalewie
Warzywa kroimy w średniej wielkości kostkę, czosnek miażdżymy. Na oliwie przesmażamy zamarynowane wcześniej w paście paprykowej policzki. Kiedy się obsmażą wyjmujemy i na tej samej oliwie podsmażamy warzywa. Następnie dodajemy pomidory, mięso i bulion, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i dusimy przez około 2 godziny. Przed podaniem dodajemy odsączoną z zalewy ciecierzycę i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Danie posypujemy pokrojoną dymką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz