Jesienią dynia rządzi w polskiej kuchni. Przygotowywana jest na setki sposobów a najpopularniejszy z nich to krem z dyni. Oto moja wersja.
Potrzebujemy:
- 500 g dyni (obranej)
- 200 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka stołowa startego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta peperoncino lub łyżeczka ostrej papryki w proszku
- sok z 1 limonki
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 4 kromki czerstwego chleba
- 1 łyżka stołowa sera pecorino
- 500 ml bulionu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka pasty curry
- dymka lub szczypior
Na oliwie podsmażamy czosnek, cebulę, imbir i pastę curry, dodajemy ziemniaki i dynię pokrojone w kostkę. Smażymy wszystko przez kilka minut, następnie podlewamy bulionem i gotujemy do miękkości dyni i ziemniaków. Doprawiamy sokiem z limonki, peperoncino i kurkumą, dolewamy mleczko kokosowe i wszystko blendujemy na kremową masę. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z oliwą i 2 ząbkami czosnku. Krem z dyni podajemy z grzankami, dymką i tartym serem pecorino. Smak!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz