Nastał w końcu czas na tydzień azjatycki w Biedronce, co bardzo skrupulatnie wykorzystałem obkupując się po pachy sosami, makaronami, przyprawami, pastami i innymi azjatyckimi cudami. Dzisiaj wypróbowałem jedną z kilku past, które nabyłem - Tom Yum, na bazie trawy cytrynowej, kafiru i galangalu i wyprodukowałem z niej niesamowicie aromatyczną zupę z kurczakiem i grzybami Mun. Oto przepis:
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie piersi lub udzików bez skóry z kurczaka
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 1 obrany korzeń imbiru
- 50 g grzybów Mun namoczonych i podgotowanych około 30 minut
- 2 saszetki pasty Tom Yum lub 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 puszki mleczka kokosowego
- 3 łyżki sosu rybnego TaoTao
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2-3 limonki
- 3 ząbki czosnku
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 papryczka chili
- 1 papryka
- 10 kapeluszy pieczarek
- 6-7 gałązek świeżej kolendry
- 1 opakowanie makaronu Chow Mein
- 1 pęczek dymki
Gotujemy 1,5 litra wody, wrzucamy do niej obierki z imbiru i 1 łodygę trawy cytrynowej rozgniecionej nożem. Po 10 minutach dodajemy kurczaka i gotujemy około 20-30 minut. Następnie wyjmujemy kurczaka i kroimy na paski. Wywar odcedzamy i dodajemy pastę Tom Yum, sos rybny, i ostrygowy. Zagotowujemy, dorzucamy kurczaka i wlewamy mleczko kokosowe. Na osobnej patelni lub woku podsmażamy warzywa z imbirem, czosnkiem, grzybami Mun i poszatkowaną trawą cytrynową. Dodajemy podsmażone warzywa do wywaru, dosmaczamy limonką. 10 minut przed końcem dodajemy pomidorki koktajlowe i kolendrę. Zupę podajemy w miseczkach z makaronem pszennym, dymką i świeżym chili. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz