Z okazji Andrzejek postanowiłem przygotować niebanalny tatar ze śledzia na śródziemnomorską nutę. Czy się udało? Musicie sami sprawdzić.
Potrzebujemy:
- 250 gr filetów śledziowych w oleju
- 3-4 ogórki korniszone
- 2 szalotki
- 4-5 papryczek jalapeno
- 4-5 pomidorów suszonych
- natka pietruszki
- musztarda francuska
- łyżka miodu
- 1/2 limonki
- sól, pieprz
Śledzie, korniszony, papryczki, pomidory, szalotki kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy z z miodem, musztardą i sokiem z limonki. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy natkę pietruszki. Bagietkę kroimy na cienkie kromki i grillujemy na suchej patelni wraz z plastrem sera koziego, dekorujemy natką pietruszki i kremem z octu balsamicznego. Podajemy z kieliszkiem zmrożonej dobrej wódki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz