Lubię mieć w swoich "zapasach" różne ciekawe produkty np. kilka rodzajów pesto, oliwki, kapary, różnego rodzaju papryczki chili w zalewach, anchois, kilka rodzajów musztard itd. Gotowanie staje się wtedy dużo prostsze, otwierasz po prostu swoją spiżarnie i zaczynasz kombinować. Tym razem wykombinowałem polędwiczki z pomidorowym pesto, a do nich podałem opiekane na maśle ziemniaki i prostą sałatkę z pomidorów i ogórków zielonych w śmietanie.
- 1 polędwiczkę wieprzową
- 1/2 słoika czerwonego pesto
- garść parmezanu
- 6-7 ziemniaków
- 2 pomidory
- 2 ogórki
- śmietana 18%
- sól, pieprz
- ocet winny
Polędwiczkę wieprzową rozkrawamy na pół i rozbijamy. Pieprzymy, delikatnie solimy (pamiętając, że pesto i parmezan są już słone), smarujemy sowicie pesto i obsypujemy parmezanem. Całość zwijamy w rulon i obwiązujemy sznurkiem. Obsmażamy na oliwie z każdej strony i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na 25 minut. W tym czasie podpiekamy na masełku ugotowane i pokrojone na plasterki ziemniaki. Pomidory i ogórki kroimy w plastry, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i odrobinę octu winnego. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy sznurek i kroimy polędwiczkę, podajemy z ziemniakami i sałatką.
nijakie bez szału
OdpowiedzUsuń