Uwielbiam kiedy ktoś gotuje dla mnie i w dodatku przepysznie. Taką niespodziankę zrobiła mi ostatnio moja żona i ugotowała pikantną zupę z soczewicy, była tak dobra, że muszę podzielić się z wami tym przepisem.
Potrzebujemy:
- 1/2 woreczka czerwonej soczewicy
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 1 paprykę czerwoną
- 1 cukinię
- 1 papryczkę chili
- 8-10 pieczarek
- 1/2 litra bulionu drobiowego
- 2 puszki pomidorów w zalewie
- sól, pieprz
- paprykę mieloną
- imbir i curry suszone
- oliwa do smażenia
Kurczaka i warzywa kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i w pierwszej kolejności podsmażamy na niej kurczaka, cebulę, czosnek i papryczkę chili, następnie dorzucamy resztę warzyw oraz wszystkie przyprawy, po 10 minutach smażenia dodajemy soczewicę, pomidory w zalewie i dolewamy bulion, dusimy na wolnym ogniu przez 15 minut. Zupę podajemy z kleksem jogurtu greckiego i papryczką jalapeno. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz