Dla wszystkich fanów owoców morza ośmiornica jest tym czym dla mięsożerców polędwica. Ma nieziemsko dobre mięso , ale trzeba ją ugotować dokładnie według przepisu, aby nie stała się gumowata. Można gotować ją w wodzie, winie czerwonym lub dusić w oliwie. Ja do tego dania kupiłem już ugotowaną i zamrożoną. Podobno, duszona na wolnym ogniu w oliwie z dodatkiem czosnku jest najsmaczniejsza.
- 1 ośmiornica ugotowana
- 1 cebula czerwona
- 1 pomidor
- 1 ogórek zielony
- 1 papryka czerwona
- natka pietruszki
- ocet winny
- oliwa
- sól, pieprz
Ugotowaną ośmiornicę kroimy na małe kawałki, warzywa w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce z dodatkiem octu winnego i oliwy. Solimy, pierzymy, posypujemy natką pietruszki i podajemy z chrupiącą bagietką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz