Borowiki to najszlachetniejsze z grzybów zbieranych w Polsce, a zarazem najsmaczniejsze, no i niestety najdroższe. Na szczęście nie potrzeba ich wiele, ponieważ posiadają niesamowity aromat którym przechodzi cała potrawa. Danie które opiszę ugotowałem będąc na wczasach na południu Włoch, z najlepszych dostępnych tam produktów.
Potrzebujemy :
- 3-4 borowiki
- makaron typu pappardelle
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 1/4 kostki masła
- 1/2 kieliszka wina
- natka pietruszki
- parmezan
- sól, pieprz
- oliwa
Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulkę i czosnek a następnie dodajemy borowiki pokrojone w nieduże kawałki. Po 3-4 minutach dolewamy wino i podgrzewamy aż odparuje. Makaron gotujemy al dente i wrzucamy na patelnie z grzybami wraz z odrobiną wody z gotowania. Posypujemy natką pietruszki i startym parmezanem. Jeśli ktoś uwielbia oliwę tak jak ja, może sobie nią odrobinę polać gotowy makaron na talerzu. Smacznego. Nie zapomnijcie o białym wytrawnym winie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz