Placki ziemniaczane mógłbym jeść na okrągło, solo, z cukrem, ze śmietaną, z łososiem, z dodatkiem sosu itd……. . Podaje wam przepis na placki z moim ulubionym "polskim" ostrym sosem.
Na placki:
- kilogram ziemniaków
- mąka
- cebula
- 2 jajka
- sól,pieprz
- majeranek
- oliwa extra vergine
Na sos
- 1/2 kilograma dobrej kiełbasy
- 250 gr boczku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryczka chili
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- kwaśna śmietana
Ziemniaki wraz z cebulą ścieramy na tarce lub w malakserze. Pamiętajmy, aby przynajmniej 2-3 ziemniaki zetrzeć na grubej tarce. Masę ziemniaczaną odsączamy z nadmiaru wody, dodajemy jajka, mąkę (3-4 łyżki stołowe), sól, pieprz, majeranek i mieszamy. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i smażymy na niej kiełbasę i boczek pokrojone w większą kostkę. Kiedy mięso jest już podsmażone dodajemy cebulę i czosnek, po kolejnych kilku minutach dodajemy paprykę czerwoną, chili i smażymy wszystko razem aż warzywa będą usmażone a zarazem jeszcze chrupiące. Dolewamy pomidory w zalewie i dusimy wszystko pod przykryciem przez 20 minut. Sos podajemy na placku ziemniaczanym oprószony natką pietruszki z dodatkiem kwaśnej śmietany dla złagodzenia ostrości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz