Placek ziemniaczany z pikantnym sosem

Placki ziemniaczane mógłbym jeść na okrągło, solo, z cukrem, ze śmietaną, z łososiem, z  dodatkiem sosu itd……. .  Podaje wam przepis na placki z moim ulubionym "polskim"  ostrym sosem.

Potrzebujemy :

Na placki:


  • kilogram ziemniaków
  • mąka
  • cebula
  • 2 jajka
  • sól,pieprz
  • majeranek
  • oliwa extra vergine


Na sos


  • 1/2 kilograma dobrej kiełbasy
  • 250 gr boczku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • kwaśna śmietana



Ziemniaki wraz z cebulą ścieramy na tarce lub w malakserze. Pamiętajmy, aby przynajmniej 2-3 ziemniaki zetrzeć na grubej tarce. Masę ziemniaczaną odsączamy z nadmiaru wody, dodajemy jajka, mąkę (3-4 łyżki stołowe), sól, pieprz, majeranek i mieszamy.  Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i smażymy na niej kiełbasę i boczek pokrojone w większą kostkę. Kiedy mięso jest już podsmażone dodajemy cebulę i czosnek,  po kolejnych kilku minutach dodajemy paprykę czerwoną, chili i smażymy wszystko razem aż warzywa będą usmażone a zarazem jeszcze chrupiące. Dolewamy pomidory w zalewie i dusimy wszystko pod przykryciem przez 20 minut.  Sos podajemy na placku ziemniaczanym oprószony natką pietruszki z dodatkiem kwaśnej śmietany dla złagodzenia ostrości. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz