Kocham zupy miłością dozgonną, nie wyobrażam sobie dobrego obiadu bez talerza gorącej, parującej zupy. Jak dla mnie zupa musi być mega gorąca, do białej gorączki doprowadzają mnie restauracje gdzie dostaje ledwie ciepłą zupę. Z racji tego że udało mi się dzisiaj zakupić piękny kalafior i koperek zapodam Wam mój przepis za zupę kalafiorową z dużą ilością koperku:)
- 1 kalafior
- 1 duży pęczek koperku
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 seler
- kawałek selera
- 1 garść ryżu
- śmietana kremówka
- sól, pieprz
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
Z kalafiora wycinamy środkową twardą część i dzielimy na małe kawałki, ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę, seler i pietruszkę obieramy i zostawiamy w całości. Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa, ryż i przyprawy. Zalewamy wodą i gotujemy około 1 h. Przed zakończeniem gotowania dosypujemy posiekany koperek i zabielamy śmietaną. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz