Makaron z sosem ze świeżych pomidorów

Makaron z sosem z świeżych pomidorów to bardzo proste danie. Sekret smaku tkwi w słodziutkich pomidorach przesmażonych na oliwie. Aby wydobyć z nich jak najwięcej słodyczy musimy je pozbawić skórki oraz pestek.  Do dzieła!

Potrzebujemy :

  • kilogram pomidorów
  • czosnek
  • cebulę
  • oliwę
  • bazylię
  • sól,pieprz
  • makaron spaghetti



Pomidory parzymy, obieramy ze skóry,wykrawamy pestki a następnie kroimy w kostkę.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej krótko cebulkę i czosnek, dodajemy pomidory i dusimy wszystko około 15 minut aż pomidory odparują. Makaron gotujemy al dente i wrzucamy do sosu razem z odrobiną wody w której gotowaliśmy makaron. Na koniec solimy, pieprzymy i dodajemy listki bazylii. Serwujemy  z białym winem:) Smacznego.



2 komentarze:

  1. a parmezan? nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. akurat w tym przypadku wolę bez, parmezan ma jednak dosyć dominujący smak a chodzi w tym przypadku o słodycz pomidorów......

      Usuń