Makaron z sosem z świeżych pomidorów to bardzo proste danie. Sekret smaku tkwi w słodziutkich pomidorach przesmażonych na oliwie. Aby wydobyć z nich jak najwięcej słodyczy musimy je pozbawić skórki oraz pestek. Do dzieła!
Potrzebujemy :
- kilogram pomidorów
- czosnek
- cebulę
- oliwę
- bazylię
- sól,pieprz
- makaron spaghetti
Pomidory parzymy, obieramy ze skóry,wykrawamy pestki a następnie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej krótko cebulkę i czosnek, dodajemy pomidory i dusimy wszystko około 15 minut aż pomidory odparują. Makaron gotujemy al dente i wrzucamy do sosu razem z odrobiną wody w której gotowaliśmy makaron. Na koniec solimy, pieprzymy i dodajemy listki bazylii. Serwujemy z białym winem:) Smacznego.
a parmezan? nie?
OdpowiedzUsuńakurat w tym przypadku wolę bez, parmezan ma jednak dosyć dominujący smak a chodzi w tym przypadku o słodycz pomidorów......
Usuń