Jest to typowo letnie danie, które bazuje na najlepszych sezonowych warzywach. Młode ziemniaki, koper, cudownie słodkie pomidory, młodziutka cebulka dymka, łosoś. Te wszystkie składniki powodują że to proste danie wspina się na wyżyny kulinarnych smaków. Ziemniaki i łososia możemy upiec w piekarniku lub usmażyć na grillu. Chociaż nie przepadam zbytnio za rybami z folii aluminiowej to w tym przypadku nie przeszkadza mi to wcale:)
Potrzebujemy:
- filet z łososia
- 1/2 kilograma młodych ziemniaków
- koperek
- cytryna
- cebula
- pomidory
- dymka
- masło
- śmietana
- oliwa extra vergine
Ziemniaki w skórkach myjemy i układamy na folii aluminiowej. Solimy, pieprzymy dodajemy masło i zawijamy. Wkładamy do piekarnika lub kładziemy na grilla około 15 minut przed łososiem. Rybę opruszamy pieprzem, solimy, polewamy oliwą i posypujemy koperkiem, dodajemy plasterki cytryny i zawijamy w folie aluminiową. Wstawiamy do piekarnika lub na grill. Piekarnik rozgrzany do 180C. Ryba potrzebuje w obu przypadkach jakieś 20-25 minut. Podajemy z pomidorami wymieszanymi z śmietaną i cebulką dymką. Smacznego:)
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńRybka pieczona czy smażona to już klasyk. Ja mogę z czystym sumieniem polecić https://mowisalmon.pl/przepisy/gulasz-z-lososiem-fasola-i-pomidorami/ bo to ciekawa alternatywa dla klasycznej rybki. Lubię dania z warzywami, lekkie i pożywne i ten gulasz właśnie taki jest. Polecam wypróbować, nie pożałujecie.
OdpowiedzUsuń