Chyba każdy z nas ma swój ulubiony przepis na żurek. I każdemu wydaje się że jego jest najlepszy. Nie inaczej jest z moim przepisem, uważam że jest najlepszy:) Ugotujcie, porównajcie z waszym i oceńcie.
- 250 ml dobrego zakwasu
- 2 litry bulionu warzywnego
- 250 gr wędzonego boczku
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- pieprz mielony
- majeranek
- 2 jajka
- śmietana kremówka
Do bulionu warzywnego dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy do miękkości. Kiedy ziemniaki gotują się w bulionie, na patelni przesmażamy na maśle boczek pokrojony w kosteczkę razem z cebulą. Kiedy ziemniaki są już miękkie dodajemy podsmażony boczek i cebulę. Ważną sprawą w tym przepisie jest to aby po pozbyciu się boczku z patelni podlać ją kilkoma łyżkami bulionu i zeskrobać wszystkie smaki które dolewamy do wywaru. Po 10 minutach dolewamy zakwas i gotujemy kolejne 10 minut. Na koniec dosypujemy majeranek, pieprz i zabielamy śmietaną. Podajemy z jajkiem na twardo i kromką świeżego chleba :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz