Żurek z jajkiem i ziemniakami

Chyba każdy z nas ma swój ulubiony przepis na żurek. I każdemu wydaje się że jego jest najlepszy. Nie inaczej  jest z moim przepisem, uważam że jest najlepszy:) Ugotujcie, porównajcie z waszym i oceńcie.

Potrzebujemy:

  • 250 ml dobrego zakwasu
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 250 gr wędzonego boczku
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz mielony
  • majeranek 
  • 2 jajka 
  • śmietana kremówka



Do bulionu warzywnego dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy do miękkości. Kiedy ziemniaki gotują się w bulionie, na patelni przesmażamy na maśle boczek pokrojony w kosteczkę razem z cebulą. Kiedy ziemniaki są już miękkie dodajemy podsmażony boczek i cebulę. Ważną sprawą w tym przepisie jest to aby po pozbyciu się  boczku z patelni  podlać ją kilkoma łyżkami bulionu i zeskrobać wszystkie smaki które dolewamy do wywaru. Po 10 minutach dolewamy zakwas i gotujemy kolejne 10 minut. Na koniec dosypujemy majeranek, pieprz i zabielamy śmietaną. Podajemy z jajkiem na twardo i kromką świeżego chleba :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz