Zupa cebulowa jest bardzo prosta i bezpretensjonalna. To jedna z moich ulubionych zup. Najlepiej smakuje ugotowana z kilku rodzajów cebuli. Ja podam najprostszy przepis z jednego rodzaju:)
- 1/2 litra bulionu wołowego
- 1/2 litra białego wina
- 1 kg cebuli
- ser cheddar
- masło
- tymianek
- sól, pieprz
- łyżeczka cukru
Cebulę kroimy w plasterki i smażymy ją na maśle aż osiągnie ciemno-brązowy kolor, podsypujemy cukrem a następnie podlewamy winem i po chwili bulionem. Gotujemy około 20 minut. Na koniec zupę blendujemy ( nie musimy) i posypujemy tymiankiem (suszony lub świeży). Wlewamy do żaroodpornych naczyń, wkładamy grzankę, posypujemy serem i zapiekamy pod grillem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz