Zupa cebulowa

Zupa cebulowa jest bardzo prosta i bezpretensjonalna. To jedna z moich ulubionych zup. Najlepiej smakuje ugotowana z kilku rodzajów cebuli. Ja podam najprostszy przepis z jednego rodzaju:)

Potrzebujemy :


  • 1/2 litra bulionu wołowego
  • 1/2 litra białego wina
  • 1 kg cebuli
  • ser cheddar
  • masło
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • łyżeczka cukru


Cebulę kroimy w plasterki i smażymy ją na maśle aż osiągnie ciemno-brązowy kolor, podsypujemy cukrem a następnie podlewamy winem i po chwili bulionem. Gotujemy około 20 minut. Na koniec zupę blendujemy ( nie musimy) i posypujemy tymiankiem (suszony lub świeży). Wlewamy do żaroodpornych naczyń, wkładamy grzankę, posypujemy serem i zapiekamy pod grillem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz