Topinambur inaczej słonecznik bulwiasty pochodzi z Ameryki Północnej, a do Polski trafił w 1730 r. Roślina ta cechuje się niewielkimi wymaganiami i rośnie w bardzo różnych warunkach. Ma on oryginalny smak, według mnie posiada lekko dymny posmak. Ostatnimi czasy bardzo popularny w programach kulinarnych.
- 1/2 kilograma topinamburu
- 1/2 selera
- 300 gram mielonej szynki wieprzowej
- 200 gram boczku wędzonego
- natka pietruszki
- tymianek
- kilka łyżek musztardy
- szklanka śmietany kremówki 30%
- jajko
- garść parmezanu
- garść dobrego żółtego sera
- 3 suszone pomidory
- 2 pomidory
Topinambur i seler obierz i pokrój w plastry. Wymieszaj go z szynką, posiekanym tymiankiem, natką pietruszki, musztardą i solą oraz pieprzem i przełóż do brytfanki. Posyp wszystko pokrojonym w kostkę boczkiem i zalej jajkiem zmieszanym ze śmietaną i serami. Z wierzchu ułóż suszone pomidory i pokrojone na pół świeże (skórką do farszu). Piecz aż topinambur i seler będzie miękki a płyn stężały. Smacznego:)
Pysznie!!!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Jak tylko dostanę gdzieś główny składnik, to na pewno spróbuje zrobić tą zapiekanke
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam:)
Usuń