Zapiekanka z wędzonego boczku, szynki i topinamburu

Topinambur inaczej słonecznik bulwiasty pochodzi z Ameryki Północnej, a do Polski trafił w 1730 r. Roślina ta cechuje się niewielkimi wymaganiami i rośnie w bardzo różnych warunkach. Ma on oryginalny smak, według mnie posiada lekko dymny posmak. Ostatnimi czasy bardzo popularny w programach kulinarnych. 

Potrzebujemy:


  • 1/2 kilograma topinamburu
  • 1/2 selera 
  • 300 gram mielonej szynki wieprzowej
  • 200 gram boczku wędzonego
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • kilka łyżek musztardy
  • szklanka śmietany kremówki 30%
  • jajko
  • garść parmezanu
  • garść dobrego żółtego sera 
  • 3 suszone pomidory
  • 2 pomidory



Topinambur i seler obierz i pokrój w plastry. Wymieszaj go z szynką, posiekanym tymiankiem, natką pietruszki, musztardą i solą oraz pieprzem i przełóż do brytfanki. Posyp wszystko pokrojonym w kostkę boczkiem i zalej jajkiem zmieszanym ze śmietaną i serami. Z wierzchu ułóż suszone pomidory i pokrojone na pół świeże (skórką do farszu). Piecz aż topinambur i seler będzie miękki a płyn stężały. Smacznego:)





3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Jak tylko dostanę gdzieś główny składnik, to na pewno spróbuje zrobić tą zapiekanke

    OdpowiedzUsuń