Dorsz z patelni na pomidorowym tagliatelle

Połączenie smażonej ryby z makaronem jest nieco ryzykowne, ale w tym przypadku ryzyko się opłaca. Dodam że jest to bardzo szybkie danie, które robi się  w  pół godziny.

Potrzebujemy :

  • 1/2 kilograma fileta z dorsza 
  • makaron tagliatelle
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidory w puszce
  • 3 fileciki anchois
  • 4 pomidory suszone
  • garść kaparów z zalewy
  • natka pietruszki
  • ocet winny
  • oliva extra vergine
  • sól, pieprz
  • garść parmezanu


Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy z czosnkiem i anchois na oliwie. Kiedy cebulka jest już szklista dodajemy pomidory z puszki, kapary i suszone pomidory pokrojone w paski. Sos dusimy aż mocno zgęstnieje i na koniec doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy na niej dorsza. Makaron gotujemy al dente i dodajemy do sosu. Dorsza układamy na makaronie i obsypujemy natką oraz parmezanem. Smacznego:)


3 komentarze:

  1. Właśnie zrobiłam to danie na obiad dla rodziny i śpieszę z recenzją ... dorsz z pomidorowym tagliatelle wyszedł doskonale. To danie jest super-polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaką jeszcze inną rybę proponujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można w ten sam sposób usmażyć filety z łososia lub pstrąga:):)

      Usuń