Połączenie smażonej ryby z makaronem jest nieco ryzykowne, ale w tym przypadku ryzyko się opłaca. Dodam że jest to bardzo szybkie danie, które robi się w pół godziny.
Potrzebujemy :
- 1/2 kilograma fileta z dorsza
- makaron tagliatelle
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- pomidory w puszce
- 3 fileciki anchois
- 4 pomidory suszone
- garść kaparów z zalewy
- natka pietruszki
- ocet winny
- oliva extra vergine
- sól, pieprz
- garść parmezanu
Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy z czosnkiem i anchois na oliwie. Kiedy cebulka jest już szklista dodajemy pomidory z puszki, kapary i suszone pomidory pokrojone w paski. Sos dusimy aż mocno zgęstnieje i na koniec doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy na niej dorsza. Makaron gotujemy al dente i dodajemy do sosu. Dorsza układamy na makaronie i obsypujemy natką oraz parmezanem. Smacznego:)
Właśnie zrobiłam to danie na obiad dla rodziny i śpieszę z recenzją ... dorsz z pomidorowym tagliatelle wyszedł doskonale. To danie jest super-polecam
OdpowiedzUsuńJaką jeszcze inną rybę proponujesz?
OdpowiedzUsuńMożna w ten sam sposób usmażyć filety z łososia lub pstrąga:):)
Usuń