Udziec z indyka to genialne mięso. Moim zdaniem dużo smaczniejsze niż kurczak. Można z niego wyczarować wiele ciekawych potraw. Świetnie smakuje duszony z winem i warzywami jaki i upieczony tradycyjnie w piekarniku. Jeden udziec spokojnie wystarcza dla 3 osób.
- 1 udziec z indyka
- 1/2 kilograma ziemniaków
- opakowanie kurek
- śmietana kremówka
- natka pietruszki
- rozmaryn świeży
- kilka ząbków czosnku
- oliwa extra vergine
- sól, pieprz
Udziec marynujemy w czosnku, oliwie, soli, pieprzu i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę i wrzucamy ziemniaki wraz z igiełkami rozmarynu. Smażymy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie w środku, a złote i chrupiące na zewnątrz. Na drugiej patelni obsmażamy udziec ze wszystkich stron i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 1 godzinę. Przed samym końcem pieczenia, przygotowujemy sos z grzybów. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim nasze kurki, po kilku minutach dolewamy śmietanę, odparowujemy i dosypujemy natkę pietruszki. Indyka wyciągamy z piekarnika i odkrawamy plastry mięsa które polewamy sosem, podajemy z rumianymi ziemniaczkami i sałatą lodową z pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz