Pieczony udziec z indyka

Udziec z indyka to genialne mięso. Moim zdaniem  dużo smaczniejsze niż kurczak. Można z niego wyczarować wiele ciekawych potraw. Świetnie smakuje duszony z winem i warzywami jaki i upieczony tradycyjnie w  piekarniku. Jeden udziec spokojnie wystarcza dla 3 osób. 

Potrzebujemy :

  • 1 udziec z indyka
  • 1/2 kilograma ziemniaków
  • opakowanie kurek
  • śmietana kremówka
  • natka pietruszki
  • rozmaryn świeży
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz


Udziec marynujemy w czosnku, oliwie, soli, pieprzu i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę i wrzucamy ziemniaki wraz z igiełkami rozmarynu. Smażymy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie w środku, a złote i chrupiące na zewnątrz. Na drugiej patelni obsmażamy udziec ze wszystkich stron  i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 1 godzinę. Przed samym końcem pieczenia, przygotowujemy sos z grzybów. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim nasze kurki, po kilku minutach dolewamy śmietanę, odparowujemy i dosypujemy natkę pietruszki. Indyka wyciągamy z piekarnika i odkrawamy plastry mięsa które polewamy  sosem, podajemy z rumianymi ziemniaczkami i sałatą lodową z pomidorami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz