Polędwiczka wieprzowa na ziemniaczanym puree w asyście zasmażanych buraczków

Polędwiczka wieprzowa jest genialnym mięsem. Nie jest tak droga jak polędwica wołowa, a jest równie delikatna, robi się szybko i smakuje wyśmienicie. Oto jeden z przepisów:)

Potrzebujemy :

  • 1 polędwiczkę
  • 1/2 kilograma ziemniaków
  • 4 buraki
  • parmezan
  • śmietanę kremówkę
  • musztardę
  • miód
  • ocet winny
  • masło
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz

Polędwiczkę marynujemy w oliwie,musztardzie, miodzie, soli i w pieprzu i odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. W tym czasie gotujemy w skórkach buraki, kiedy są już miękkie odcedzamy i odkładamy do przestygnięcia. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ugotowane przeciskamy przez praskę i mieszamy ze śmietaną i garścią parmezanu aż powstanie kremowa konsystencja. Buraczki ścieramy na tarce, rozgrzewany masło i podsmażamy je na nim, dosmaczamy odrobiną cukru, soli i octu winnego. W czasie przygotowywania buraczków i ziemniaków, polędwiczkę obsmażamy na oliwie ze wszystkich stron, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 15-20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika dajemy mięsu odpocząć przez 5 minut, następnie kroimy w poprzek i podajemy na ziemniaczanym puree z dodatkiem zasmażanych buraczków. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz