Porchetta

Tradycyjne włoskie danie z wieprzowiny. Przygotowuje się je z całej świni wyluzowanej z kości. Ja przygotowałem to danie z boczku wraz ze skórą. Ciężko jest taki dostać, ale na szczęście mam kolegę który zajmuje się zawodowo gastronomią i ogarnął temat :) Proponuję przygotować porchette na imprezę z dużą ilością gości, bo jest to naprawdę spektakularne danie, a jako dodatki najlepiej sprawdzą się ziemniaki pieczone z rozmarynem i surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami i sokiem z pomarańczy. 

Potrzebujemy :

surowy boczek wieprzowy z kością 3-4 kilogramy
rozmaryn świeży
parmezan
sól,pieprz
oliwa extra vergine


Boczek rozkładamy na desce, solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą. Następnie nacieramy poszatkowanym rozmarynem (nie żałować) i obsypujemy hojnie parmezanem. Zwijamy ciasno i obwiązujemy dratwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 3 godziny. Pamiętamy aby od czasu do czasu polewać skórę wytopionym tłuszczem. Po 3 godzinach mięso jest gotowe. Tak jak napisałem powyżej, fajnym dodatkiem będą pieczone ziemniaki z rozmarynem oraz surówka z czerwonej kapusty, ale to już od was zależy z czym podacie mięso. Powiem tylko, że nigdy nie jedliście tak chrupiącej skórki, a mięso będzie wam się rozpływać w ustach. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz