Z reguły zupy rybne trzeba gotować minimum 1,5 do 2 h. Tę zupę gotuje się jedynie pół godziny. Dlatego jest ona delikatna, wręcz dietetyczna. W sam raz na szybki lunch:)
Potrzebujemy
- 1/2 kilograma filetu z dorsza
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 2 łyżki ryżu
- 1 łodyga selera naciowego
- zielona część pora
- 1/2 chili
- 1/2 cebuli czerwonej
- śmietanka kremówka
- sos rybny
- parmezan
- limonka
Około godzinę przed gotowaniem kroimy dorsza w niedużą kostkę i marynujemy w soku z limonki, czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę, soli i pieprzu. Wszystkie warzywa oprócz selera naciowego ścieramy na grubej tarce. Seler naciowy kroimy w cienkie plasterki. Warzywa i ryż wrzucamy do gotującej się wody (mniej więcej litr) z dodatkiem rosołku. Gotujemy do miękkości, dodajemy pieprz i sos rybny. Pod sam koniec gotowania dodajemy dorsza wraz z zalewą. Zagotowujemy i zabielamy śmietaną. Przed podaniem sypiemy startym parmezanem i cieniutkimi plasterkami pora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz