Expresowa zupa z dorsza

Z reguły zupy rybne trzeba gotować minimum 1,5 do 2 h.  Tę zupę gotuje się jedynie pół godziny. Dlatego jest ona delikatna, wręcz dietetyczna. W sam raz na szybki lunch:)

Potrzebujemy

  • 1/2 kilograma filetu z dorsza
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 2 łyżki ryżu
  • 1 łodyga selera naciowego
  • zielona część pora
  • 1/2 chili
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • śmietanka kremówka
  • sos rybny
  • parmezan
  • limonka

Około godzinę przed gotowaniem kroimy dorsza w niedużą kostkę i marynujemy w soku z limonki, czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę, soli i pieprzu. Wszystkie warzywa oprócz selera naciowego ścieramy na grubej tarce. Seler naciowy kroimy w cienkie plasterki. Warzywa i ryż wrzucamy do gotującej się wody (mniej więcej litr) z dodatkiem rosołku. Gotujemy do miękkości, dodajemy pieprz i sos rybny. Pod sam koniec gotowania dodajemy dorsza wraz z zalewą. Zagotowujemy i zabielamy śmietaną. Przed podaniem sypiemy startym parmezanem i cieniutkimi plasterkami pora.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz