Penne z boczkiem w sosie śmietanowo serowym

Makaron ten, jest moją wariacją na temat carbonary. Polecam jeść go na dużego głoda, ponieważ jest to baaardzo sycące danie:)

Potrzebujemy dla 2 osób:
  • 3 garście makaronu penne
  • boczek wędzony - ilość według uznania
  • 2 żółtka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • duża garść parmezanu
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 kieliszka białego wina
  • natka pietruszki
  • oliwa extra vergine

Makaron gotujemy al dente. Na małej ilości oliwy podsmażamy boczek z cebulką i czosnkiem. W miseczce mieszamy żółtka, śmietanę i parmezan. Kiedy boczek się podsmaży podlewamy go winem i czekamy aż odparuje, następnie wrzucamy makaron i dolewamy naszą masę śmietanowo serową, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i chwilę wszystko mieszamy na patelni. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z kieliszkiem dobrego włoskiego białego wina.    


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz