Makaron ten, jest moją wariacją na temat carbonary. Polecam jeść go na dużego głoda, ponieważ jest to baaardzo sycące danie:)
Potrzebujemy dla 2 osób:
- 3 garście makaronu penne
- boczek wędzony - ilość według uznania
- 2 żółtka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- duża garść parmezanu
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 kieliszka białego wina
- natka pietruszki
- oliwa extra vergine
Makaron gotujemy al dente. Na małej ilości oliwy podsmażamy boczek z cebulką i czosnkiem. W miseczce mieszamy żółtka, śmietanę i parmezan. Kiedy boczek się podsmaży podlewamy go winem i czekamy aż odparuje, następnie wrzucamy makaron i dolewamy naszą masę śmietanowo serową, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i chwilę wszystko mieszamy na patelni. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z kieliszkiem dobrego włoskiego białego wina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz