Tajskie czerwone curry z polędwiczką wieprzową to kolejny klasyk kuchni Azjatyckiej:) Jest trochę czasochłonne, ale końcowy smak rekompensuje wszystko:)
Potrzebne składniki:
- łyżka stołowa czerwonej pasty curry
- 1 limonka
- starta skórka z 1 limonki
- papryka czerwona, papryka zielona
- 1 chili
- 1 kabaczek
- puszka mleczka kokosowego
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1 polędwiczka wieprzowa
- kolendra
- cukier brązowy
- sos chili
- sos rybny
- sos ostrygowy
- olej rzepakowy
- chlebek nan
Pierwszym krokiem jest obsmażenie kawałków polędwiczki zamarynowanych wcześniej w oleju i paście curry, kiedy się podsmażą zdejmujemy i na tym samym oleju podsmażamy pastę curry aż uwolni ona swoje aromaty, dorzucamy
papryki i smażymy 2 -3 minuty, podlewamy sosem sojowym, sosem rybnym,
sosem chili, smażymy kolejną minutę po czym zalewamy wszystko mleczkiem
kokosowym i bulionem. Czekamy aż się zagotuje i dorzucamy mięso wraz z
kabaczkiem i skórką z limonki. Gotujemy 10 - 15 minut. Na koniec
dosmaczamy sokiem z limonki i cukrem brązowym. Nakładamy do miseczek, posypujemy
posiekanym chili i kolendrą. Można dodać na koniec
kiełki sojowe. Podajemy z podgrzanym w piekarniku chlebkiem nan. Smacznego!
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń