Tajskie czerwone curry z polędwiczkami wieprzowymi

Tajskie czerwone curry z polędwiczką wieprzową to kolejny klasyk kuchni Azjatyckiej:) Jest trochę czasochłonne, ale końcowy smak rekompensuje wszystko:)


 Potrzebne składniki:

  •  łyżka stołowa czerwonej  pasty curry
  • 1 limonka
  • starta skórka z 1 limonki
  • papryka czerwona, papryka zielona
  • 1 chili
  • 1 kabaczek
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • kolendra
  • cukier brązowy
  • sos chili
  • sos rybny
  • sos ostrygowy
  • olej rzepakowy 
  • chlebek nan 
Pierwszym krokiem jest obsmażenie kawałków polędwiczki zamarynowanych wcześniej w oleju i paście curry, kiedy się podsmażą zdejmujemy i  na tym samym oleju podsmażamy pastę curry aż uwolni ona swoje aromaty, dorzucamy papryki i smażymy 2 -3 minuty, podlewamy sosem sojowym, sosem rybnym, sosem chili, smażymy kolejną minutę po czym zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym i bulionem. Czekamy aż się zagotuje i dorzucamy mięso wraz z kabaczkiem i skórką z limonki. Gotujemy 10 - 15 minut. Na koniec dosmaczamy sokiem z limonki i cukrem brązowym. Nakładamy do miseczek, posypujemy posiekanym chili i kolendrą. Można dodać na koniec kiełki sojowe. Podajemy z podgrzanym w piekarniku chlebkiem nan. Smacznego!


1 komentarz: