Potrzebujemy:
- filet z dorsza
- garść ryżu arborio
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- garść parmezanu
- oliwę extra vergine
- masło
- litr bulionu drobiowego
Sos aioli
- 4 ząbki czosnku
- 250 ml oliwy
- 2 żółtka
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sos aioli: obrane ząbki czosnku rozetrzeć z odrobiną soli. Dodać żółtka, rozmieszać, po czym cienkim strumieniem wlewać oliwę, cały czas mieszając w jedną stronę. Gdy sos zgęstnieje, dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Risotto: Na oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem do momentu aż się zeszklą, następnie dosypujemy ryż, mieszamy do chwili aż cały pokryje się oliwą i będzie szklisty. Dolewamy wino i czekamy aż się odparuje i dolewamy chochlę bulionu, czynność tą powtarzamy za każdym razem kiedy płyn odparuje. Pamiętajcie aby cały czas mieszać. Proces ten trwa około 15 do 18 minut. Kiedy mija 18 minuta ryż powinien być al dente i wtedy też dodajemy do niego starty parmezan i masło. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem 3 minuty. W tym czasie smażymy na maśle filet z dorsza. Podajemy z sosem aioli i czerwonym winem. Smacznego:)
wygląda apetycznie a że jadłem inną wersję rissoto w wykonaniu tego gościa to mogę w 100% polecić ten przepis..wyjdzie na bank,sam zamierzam przy następnej okazji zrobić właśnie z Twojego przepisu
OdpowiedzUsuń