Jedno z klasycznych tajskich dań to smażony ryż z dodatkami. Ja wybrałem kurczaka, cukinię, seler naciowy i oczywiście mnóstwo tajskich przypraw:)
Potrzebujemy dla 2 osób:
- jedną pierś z kurczaka
- jedną cukinię
- 2 łodygi selera naciowego
- jedną cebulę
- jedną dymkę
- jeden czosnek
- jedna papryczka chili
- 10 cm kawałek imbiru
- sos sojowy
- sos ostrygowy
- sos rybny
- ryż
- jajko
Kurczaka kroimy w kostkę i wkładamy do marynaty z sosu sojowego, sosu rybnego i cukru brązowego. Marynujemy przynajmniej dwie godziny. W woku rozgrzewamy olej i w pierwszej kolejności podsmażamy na nim kurczaka. Następnie dosypujemy cebulę, czosnek, imbir, chili i po trzech minutach dodajemy warzywa. Smażymy kolejne trzy minuty, wbijamy jajko mieszamy i dosypujemy ryż ugotowany na sypko. Doprawiamy sosami - sojowym,rybnym,ostrygowym. Podgrzewamy chwilkę, obsypujemy dymką i podajemy. Smacznego:)
Dzięki za przepis. To danie jest rewelacyjne.Dodałem dwie papryczki chilli bo dla mnie jedna to za mało. to danie zagości na dłużej w moim menu . Będę tu zagladał w oczekiwaniu na coś tajskiego.
OdpowiedzUsuńJuż niebawem zapodam:)
UsuńWygląda pysznie. Na pewno w najbliższym czasie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń