Tajski smażony ryż

Jedno z klasycznych tajskich dań to smażony ryż z dodatkami. Ja wybrałem kurczaka, cukinię, seler naciowy i oczywiście mnóstwo tajskich przypraw:) 


Potrzebujemy dla 2 osób:
  • jedną pierś z kurczaka
  • jedną cukinię
  • 2 łodygi selera naciowego
  • jedną cebulę
  • jedną dymkę
  • jeden czosnek
  • jedna papryczka chili
  • 10 cm kawałek imbiru
  • sos sojowy
  • sos ostrygowy 
  • sos rybny
  • ryż
  • jajko


Kurczaka kroimy w kostkę i wkładamy do marynaty z sosu sojowego, sosu rybnego i cukru brązowego. Marynujemy przynajmniej dwie godziny. W woku rozgrzewamy olej i w pierwszej kolejności  podsmażamy na nim kurczaka. Następnie dosypujemy cebulę, czosnek, imbir, chili i po trzech minutach dodajemy warzywa. Smażymy kolejne trzy minuty, wbijamy jajko mieszamy i dosypujemy ryż ugotowany na sypko. Doprawiamy sosami - sojowym,rybnym,ostrygowym. Podgrzewamy chwilkę, obsypujemy dymką i podajemy. Smacznego:) 



3 komentarze:

  1. Dzięki za przepis. To danie jest rewelacyjne.Dodałem dwie papryczki chilli bo dla mnie jedna to za mało. to danie zagości na dłużej w moim menu . Będę tu zagladał w oczekiwaniu na coś tajskiego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. Na pewno w najbliższym czasie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń