Śledzie w oliwie

Śledź to moja ulubiona zimowa przekąska. Nie wiem czemu, ale śledź najlepiej smakuje właśnie o tej porze roku, latem odchodzi w zapomnienie. Też tak macie? Proponuje złamać trochę tradycje i przygotować śledzia na sposób śródziemnomorski z oliwą i suszonymi pomidorami. Gwarantuje, że końcowy efekt pozytywnie Was zaskoczy.

Potrzebujemy:


  • 5 - 6 płatów śledzi 
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki oliwy extra vergine
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 5-6 pomidorów suszonych
  • 1 cebula 
  • pieprz świeżo zmielony



Śledzie moczymy około godzinki w zimnej wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli. Cebulę kroimy w kostkę, pomidory w paski. W słoiku układamy warstwami, śledzie, cebula,pomidory,ziele,liście laurowe,pieprz świeżo mielony aż do zapełnienia słoika. Wszystko zalewamy roztworem z oliwy, oleju i octu winnego. Odstawiamy do lodówki na minimum jeden dzień. Najlepiej smakują z kromką świeżego chleba z masełkiem. Smacznego:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz