Golonka w ciemnym piwie to idealne damie dla kogoś kto ma do wykonania prace domowe, które zajmują dużo czasu. Wstawia się golonkę do piekarnika i tylko od czasu do czasu zagląda. A po zakończeniu pracy lub w przerwie otrzymujemy niesamowicie sycące danie:)
Potrzebujemy:
- 1 golonkę około 1/5 kg
- 1 marchewkę
- 1 cebulę
- 1 łodygę selera naciowego
- 1/4 selera
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżkę koncentratu pomidorowego
- 1 łyżkę sosu sambal oelek
- 1 butelkę ciemnego piwa typu porter
- musztardę dijon
- oliwę
- sól,pieprz
- ziele angielskie
- śmietana kremówka
Golonkę na jeden dzień przed gotowaniem nacieramy solą, oliwą, musztardą dijon i odstawiamy do lodówki. Warzywa kroimy w grubą kostkę.Na oleju podsmażamy ze wszystkich stron golonkę, następnie dorzucamy warzywa i czosnek, podsmażamy wszystko około 3-4 minuty, dodajemy koncentrat, sambal oelek, solimy i pieprzymy, po około jednej minucie dolewamy piwo i troszkę wody, powiedzmy 1/4 szklanki. Doprowadzamy do wrzenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 2h. Pamiętamy aby co jakiś czas zaglądać czy nie brakuje płynu, jeśli tak, to dolewać wody. Po 2h zmniejszamy temperaturę do 150 C i pieczemy jeszcze pół godziny. Na koniec wyjmujemy golonkę z sosu i wstawiamy ją pod grill aby skórka była chrupiąca. Sos podlewamy śmietaną kremówką i podgrzewamy chwilę. Golonkę podajemy tradycyjnie z musztardą i chrzanem. Popijamy wszystko mocno schłodzonym jasnym piwem. Ja polecam Perłę z Lubelskiego browaru:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz