Kurczak po myśliwsku

Kurczak po myśliwsku to danie jedno garnkowe, świetnie sprawdzające się na duże imprezy ponieważ nie wymaga ciągłego doglądania. Jest to danie typowo włoskie do którego potrzebować będziemy mnóstwo wina. Najlepsze będzie Chianti. Jako dodatek najlepsza będzie świeża chrupiąca bagietka lub lane kluseczki.

Potrzebujemy:
  • jeden duży kurczak
  • sól,świeżo mielony pieprz
  • 8 listków laurowych
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 butelki chianti
  • oliwa extra vergine
  • garść oliwek zielonych
  • 6 filecików anchois
  • 2 puszki pomidorów 
  • mąka do panierowania


Kurczaka kroimy na części, solimy, pieprzymy i wkładamy do miski. Dodajemy liście laurowe, rozmaryn i zmiażdżony ząbek czosnku, zalewamy wszystko winem i odkładamy do lodówki na całą noc.Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Osączamy kurczaka i osuszamy papierowymi ręcznikami. Panierujemy w mące i obsmażamy w rondlu który nadaje się do używania w piekarniku. Obsmażone kawałki kurczaka odkładamy na bok. W tym samym rondlu podsmażamy plasterki czosnku aż się zarumienią, a następnie dodajemy anchois,oliwki,pomidory (rozgniecione drewnianą łyżką), podsmażone kawałki kurczaka oraz pozostałą marynatę. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1.5 godziny. Podajemy z bagietką lub lanymi kluseczkami. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz