Carbonara, jeden z najbardziej popularnych makaronów w Polsce. Masakrowana przez naszych kucharzy na każdym kroku śmietaną, czosnkiem i cebulą. Prawdziwa klasyczna Carbonara to zółtka jajek, boczek, parmezan, makaron. Sos powinien być kremowy. Pierwsze podejścia do tego makaronu kończą się z reguły jajecznicą z makaronem:) Ale głowa do góry, praktyka czyni mistrza:) Makaron ten powinno się przygotowywać maksymalnie dla 2 osób na jednej patelni, wtedy prawdopodobieństwo wystąpienia niepożądanej jajecznicy jest dużo mniejsze.
Potrzebujemy:
2 żółtka jajek
garść wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
garść parmezanu
pieprz
makaron spaghetti
W miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy parmezan. Na patelni podsmażamy boczek z dodatkiem łyżki oliwy, w czasie kiedy boczek skwierczy wstawiamy makaron.Kiedy makaron jest już al dente odcedzamy go wrzucamy na patelnię z boczkiem i mieszamy, gasimy płomień i wlewamy jajeczny sos na makaron. W zetknięciu z gorącym makaronem jajka zetną się i zagęszczą sos, ale nie zamienią w jajecznicę.Sos powinien być gładki i jedwabisty. Jamie "Oliwa" Oliwier sugeruje, że jeżeli potrawa jest zbyt gęsta należy rozprowadzić ją kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu. Na koniec potrawę należy posypać startym parmezanem i opcjonalnie skropić oliwą. Smacznego:)
Z zaciekawieniem przeczytałam przepis i od razu musiałam go wypróbować. Jestem pod wielkim wrażeniem, bo okazało się, że "carbonara" jaką do tej pory znałam, to po prostu jakaś porażka w porównaniu z tym daniem. Wyszło przepysznie, aksamitnie i szybko. Pycha!
OdpowiedzUsuń