Potrzebujemy dla 3 osób:
- 3 piersi z kurczaka
- 1/2 słoika pomidorów suszonych
- 1 garść kaparów
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść startego parmezanu
- 2 fileciki anchois
- 5/6 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1 kieliszek białego wina
- 1 łyżka stołowa octu winnego
- sól, pieprz, oregano, dymka (zielona część)
Filety z kurczaka rozbijamy, ale niezbyt cienko, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Pomidory suszone, kapary, anchois szatkujemy bardzo drobno, czosnek ścieramy na drobnej tarce. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy starty parmezan, oliwę, ocet winny, sól i pieprz. Odstawiamy na 1 godzinę do przegryzienia. Piersi z kurczaka obsmażamy na oliwie po minucie z każdej strony i zdejmujemy z patelni. Na tej samej oliwie podsmażamy pastę z suszonych pomidorów, po chwili dodajemy pomidorki i białe wino. Dokładamy piersi i śmietanę, dusimy wszystko razem około 10 minut pod przykryciem. Podajemy z ryżem, kopytkami lub gnocchi. Smak.
Wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuń