Gulasz z czerwonej soczewicy to kolejne danie jednogarnkowe, które robi się ekspresowym tempie. Jeśli jesteście zaganiani i nie macie czasu na wielkie gotowanie zaopatrzcie swoją spiżarnię w soczewicę a dodatki same znajdą się w lodówce. Moja wersja jest z papryką, kabaczkiem i piersią z kurczaka. Smak!
Potrzebujemy dla 4 - 6 osób
- 4 garście soczewicy
- 1 papryka
- 2 kabaczki
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- zielona część dymki
- papryczki jalapeno
- jogurt naturalny
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka garam masali lub kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka pasty curry (opcjonalnie)
- 1 litr bulionu drobiowego
- oliwa
W głębokim garnku lub rondlu podsmażamy na oliwie cebulę, czosnek, pastę curry i przyprawy aż uwolnią aromaty, dodajemy kurczaka, smażymy kolejne 5 minut, następnie dodajemy warzywa, po kilku minutach dodajemy soczewicę i dokładnie mieszamy. Wlewamy pomidory i bulion, zagotowujemy i przykrywamy. Dusimy około 20 minut. Na koniec dosmaczamy wedle uznania. Zupę podajemy posypaną dymką, papryczką jalapeno z kleksem jogurtu naturalnego. Smak!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz