Rucola z wędzonym łososiem to jedna z moich ulubionych "nie majonezowych" sałatek. Nastaje na nią czas wraz z nadejściem wiosny. Schłodzone białe wytrawne wino i czosnkowa grzanka to idealne dopełnienie tej sałatki.
Potrzebujemy :
- opakowanie wędzonego łososia
- opakowanie rucoli
- 8 -10 pomidorków cherry
- garść oliwek zielonych
- 3-4 pomidory suszone
- garść słonecznika łuskanego
- czerwona cebula
- oliwa, ocet balsamiczny w kremie
- sól,pieprz
- parmezan
Rucole rozkładamy na talerzu a na niej pozostałe składniki - kolejność układania dowolna. Całość solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym, obsypujemy uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.. Na wierzchu sałatki układamy płaty parmezanu. Popijamy schłodzonym białym winem i przegryzamy czosnkową grzanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz