Jeśli nie straszny jest wam rachunek za prąd proponuję abyście przygotowali sobie to danie. Mięso dusimy w piekarniku przez 4 godziny w temperaturze 150 C razem z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Kaszka kuskus będzie świetnym dodatkiem do tego pysznego mięsa.
Potrzebujemy:
- 1 kilogram karczku
- 1/2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 1 papryka
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki lub kolendra
- 1 łyżeczka pasty Harrisa ( do kupienia na allegro)
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Karczek dzielimy na pół i opiekamy je na oliwie. Mięso wyjmujemy i na tej samej oliwie obsmażamy warzywa pokrojone w dosyć duże kawałki. Kiedy się zeszklą dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy minutę, aby wydobyć z nich aromat, następnie dodajemy pomidory, bulion oraz mięso. Garnek przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 C na 4 godziny. Karczek po 4 godzinach duszenia powinien rozpadać się pod naciskiem widelca. Mięso z warzywnym sosem podajemy na kaszce kuskus i obsypujemy natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz