Krem z dyni z czosnkowymi grzankami

Jesienią dynia rządzi w polskiej kuchni. Przygotowywana jest na setki sposobów a  najpopularniejszy z nich to krem z dyni. Oto moja wersja. 


Potrzebujemy:

  • 500 g dyni (obranej)
  • 200 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka stołowa startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta peperoncino lub łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • sok z 1 limonki
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 4 kromki czerstwego chleba
  • 1 łyżka stołowa sera pecorino
  • 500 ml bulionu 
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka pasty curry
  • dymka lub szczypior



Na oliwie podsmażamy czosnek, cebulę, imbir i pastę curry, dodajemy ziemniaki i dynię pokrojone w kostkę. Smażymy wszystko przez kilka minut, następnie podlewamy bulionem i gotujemy do miękkości dyni i ziemniaków. Doprawiamy sokiem z limonki, peperoncino i kurkumą, dolewamy mleczko kokosowe i wszystko blendujemy na kremową masę. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z oliwą i 2 ząbkami czosnku. Krem z dyni podajemy z grzankami, dymką i tartym serem pecorino. Smak!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz