Humus

Humus dobry na wszystko. A tak poważnie, świetnie sprawdza się na szybką przekąskę, jako pasta do kanapek, chipsów, paluszków, grzanek. Oto moja wersja, a nawet dwie.


Potrzebujemy:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 3-4 łyżki pasty Tahini (może być domowa)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa 
  • sól, pieprz
  • kmin rzymski




Pasta Tahini - Pięć łyżek stołowych sezamu prażymy na patelni, musi lekko zbrązowieć, dodajemy 2-3 łyżki oliwy i ucieramy lub blendujemy na gładką masę.

Humus - Ciecierzycę miksujemy, dodajemy czosnek, pastę tahini, oliwę, sól, pieprz i kmin rzymski. Połowę przekładamy do osobnej miski i dodajemy ostrą paprykę, mieszamy. W ten sposób otrzymujemy 2 pasty, łagodną i pikantną.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz