Policzki wieprzowe z warzywami i cicierzycą

Policzki wieprzowe lub wołowe to na nowo odkryty rodzaj mięsa. Długo duszone są niesamowicie delikatne i pełne smaku. Polecam ten przepis.

Potrzebujemy:

  • policzki wieprzowe 500 g.
  • 1 marchewka
  • 1/2 selera
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka dobrych pomidorów 
  • 500 ml bulionu
  • pasta paprykowa lub papryka wędzona
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • ciecierzyca w zalewie 


Warzywa kroimy w średniej wielkości kostkę, czosnek miażdżymy. Na oliwie przesmażamy zamarynowane wcześniej w paście paprykowej policzki. Kiedy się obsmażą wyjmujemy i na tej samej oliwie podsmażamy warzywa. Następnie dodajemy pomidory, mięso i bulion, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i dusimy przez około 2 godziny. Przed podaniem dodajemy odsączoną z zalewy ciecierzycę i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Danie posypujemy pokrojoną dymką. Smacznego!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz