Pasta z pieczonych buraków

Pieczony burak to moja stosunkowo niedawno odkryta "miłość".  To niedoceniane przez nas warzywo, które z reguły niemiłosiernie katujemy gotując je obrane ze skórki, lub kisimy na zakwas po upieczeniu zmienia swoje oblicze i smakuje o niebo lepiej zachowując swoją naturalną słodycz. Dzisiaj przygotowałem z niego pyszną pastę.

Potrzebujemy:


  • 3 średnie buraki
  • oliwę z oliwek
  • sos worcestershire
  • ocet z białego lub czerwonego wina
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka stołowa musztardy chrzanowej
  • 2 filety anchois
  • garść parmezanu lub grana padano
  • sól, pieprz



Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 2 h w 180 C. Po ostygnięciu obieramy ze skóry i miksujemy na gładką masę z resztą składników. Podajemy ze świeżym ciemnym chlebem i ogórkiem kiszonym. Smak!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz