Azjatycka zupa na bazie pasty Tom Yum

Nastał w końcu czas na tydzień azjatycki w Biedronce, co bardzo skrupulatnie wykorzystałem obkupując się po pachy sosami, makaronami, przyprawami, pastami i innymi azjatyckimi cudami. Dzisiaj wypróbowałem jedną z kilku past, które nabyłem - Tom Yum, na bazie trawy cytrynowej, kafiru i galangalu i wyprodukowałem z niej niesamowicie aromatyczną zupę z kurczakiem i grzybami Mun. Oto przepis:

Potrzebujemy:

  • 1 opakowanie piersi lub udzików bez skóry z kurczaka
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 1 obrany korzeń imbiru
  • 50 g grzybów Mun namoczonych i podgotowanych około 30 minut
  • 2 saszetki pasty Tom Yum lub 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 puszki mleczka kokosowego
  • 3 łyżki sosu rybnego TaoTao
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2-3 limonki
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 papryczka chili
  • 1 papryka 
  • 10 kapeluszy pieczarek
  • 6-7 gałązek świeżej kolendry
  • 1 opakowanie makaronu Chow Mein
  • 1 pęczek dymki


Gotujemy 1,5 litra wody, wrzucamy do niej obierki z imbiru i 1 łodygę trawy cytrynowej rozgniecionej nożem. Po 10 minutach dodajemy kurczaka i gotujemy około 20-30 minut. Następnie wyjmujemy kurczaka i kroimy na paski. Wywar odcedzamy i dodajemy pastę Tom Yum, sos rybny, i ostrygowy. Zagotowujemy, dorzucamy kurczaka i wlewamy mleczko kokosowe. Na osobnej patelni lub woku podsmażamy warzywa z imbirem, czosnkiem, grzybami Mun i poszatkowaną trawą cytrynową. Dodajemy podsmażone warzywa do wywaru, dosmaczamy limonką. 10 minut przed końcem dodajemy pomidorki koktajlowe i kolendrę. Zupę podajemy w miseczkach z makaronem pszennym, dymką i świeżym chili. Smacznego.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz