Tatar z śledzia

Z okazji Andrzejek postanowiłem przygotować niebanalny tatar ze śledzia na śródziemnomorską nutę. Czy się udało? Musicie sami sprawdzić. 

Potrzebujemy:

  • 250 gr filetów śledziowych w oleju
  • 3-4 ogórki korniszone
  • 2 szalotki
  • 4-5 papryczek jalapeno
  • 4-5 pomidorów suszonych
  • natka pietruszki
  • musztarda francuska
  • łyżka miodu
  • 1/2 limonki
  • sól, pieprz


Śledzie, korniszony, papryczki, pomidory, szalotki kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy z z miodem, musztardą i sokiem z limonki. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy natkę pietruszki. Bagietkę kroimy na cienkie kromki i grillujemy na suchej patelni wraz z plastrem sera koziego, dekorujemy natką pietruszki i kremem z octu balsamicznego. Podajemy z kieliszkiem zmrożonej dobrej wódki. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz