Makaron z krewetkami i cukinią

Czy zdarza Wam się czasami wchodzić do sklepu na zakupy bez koncepcji co ugotować na obiad lub kolację? Tak było dzisiaj w moim przypadku, zero pomysłu, żadnej koncepcji, ale wystarczyło 10 minut szwędania się miedzy pułkami i pomysł wpadł sam. Krewetki i cukinia to naprawdę dobre połączenie. Oto przepis dla 3 osób.



  • 2-3 paczki krewetek Black Tiger
  • 1 cukinia
  • 3/4 paczki makaronu spaghetti
  • 3 ząbki czosnku
  • kieliszek białego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 szalotka
  • cząstka cytryny
  • natka pietruszki
  • śmietana kremówka
  • chili



Krewetki rozmrozić, cukinię pokroić w półplasterki, czosnek posiekać, szalotkę pokroić w kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć delikatnie czosnek z szalotką, dodać cukinię i smażyć do zrumienienia. Posolić, popieprzyć. Dodać krewetki i smażyć kilka minut, dolać wino i poczekać aż wyparuje. Na koniec dodać natkę pietruszki, wcisnąć cytrynę i dolać 150 ml śmietany. Wyłączyć palnik gdy sos zgęstnieje i dodać makaron. Posypać świeżym chili. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz