Kolejny przepis mojego guru kulinarnego Jamiego "Oliwy" Oliviera wypatrzony w jego najnowszym programie kulinarny poświęconym szybkim i tanim a zarazem smacznym potrawom. Soczysty stek, chrupiąca fasolka szparagowa i kremowy sos pieczarkowy, to połączenie gwarantuje końcowy sukces!
Potrzebujemy dla 2 osób:
- 2 steki z rosbeafu
- 1/2 kilograma fasolki szparagowej
- 1/2 kilograma pieczarek
- 1/2 cebuli
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 3 ząbki czosnku
- starta skórka z 1 cytryny
- musztarda Dijon
- łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, papryka suszona
- natka pietruszki
Fasolkę szparagową obgotowujemy do chrupkości. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a na niej podsmażamy czosnek i po chwili dorzucamy fasolkę. Smażymy przez kilka minut. W tym samym czasie na grubej patelni smażymy steki, stan wysmażenia zależy od waszych upodobań. Po usmażeniu steki układamy na desce na której wymieszaliśmy musztardę z miodem, papryką, solą i pieprzem ( taplamy z dwóch stron) i odstawiamy na 3-5 minut. Sos pieczarkowy możemy przygotować wcześniej podsmażając na maśle pieczarki z cebulką, kiedy są już podsmażone dodajemy łyżeczkę musztardy, śmietanę i skórkę z cytryny, zagotowujemy. Na półmisek wykładamy fasolkę na nią steki pokrojone w paski, polewamy kremowym sosem pieczarkowym i posypujemy natką pietruszki. Smacznego życzę!!
Dobre steki sa w Spinxie :)
OdpowiedzUsuń