Mule z makaronem to nasze ulubione danie rodzinne z repertuaru owoców morza. Zajadamy się nim wspólnie z naszym 8 letnim synem, któremu najbardziej smakuje powstały podczas gotowania sosik w którym namiętnie macza świeży chlebek więc kiedy tylko możemy kupić świeże mule nie wahamy się ani chwili. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis.
Potrzebujemy dla 3 osób:
- 1 kilogram muli
- 1/2 opakowania makaronu linguine
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 kieliszek dobrego białego wina
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka octu winnego
W głębokim rondlu podsmażamy na oliwie czosnek i cebulkę, kiedy się zeszklą dolewamy wino, po odparowaniu dodajemy pomidory, ocet winny, solimy, pieprzymy i dusimy. Po około 10 minutach dorzucamy oczyszczone mule, przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut. Przed podaniem dolewamy śmietanę, posypujemy natką i dodajemy ugotowany al dente makaron. Podajemy z kieliszkiem białego schłodzonego wina i świeżym wiejskim pieczywem. Smacznego!
Ladnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń