Mule z makaronem

Mule z makaronem to nasze ulubione danie rodzinne z repertuaru owoców morza. Zajadamy się nim wspólnie z naszym 8 letnim synem, któremu najbardziej smakuje powstały podczas gotowania sosik w którym namiętnie macza świeży chlebek więc kiedy tylko możemy kupić świeże mule nie wahamy się ani chwili. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis.


Potrzebujemy dla 3 osób:

  • 1 kilogram muli
  • 1/2 opakowania makaronu linguine
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1/2 cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek dobrego białego wina
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka octu winnego



W głębokim rondlu podsmażamy na oliwie czosnek i cebulkę, kiedy się zeszklą dolewamy wino, po odparowaniu dodajemy pomidory, ocet winny, solimy, pieprzymy i dusimy. Po około 10 minutach dorzucamy oczyszczone mule, przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut. Przed podaniem dolewamy śmietanę, posypujemy natką i dodajemy ugotowany al dente makaron. Podajemy z kieliszkiem białego schłodzonego wina i świeżym wiejskim pieczywem. Smacznego!










1 komentarz: