Potrawka z ośmiornicy z ryżem

W tym tygodniu Biedronka rozpoczęła przygodę z kuchnią portugalską, rozpocząłem więc i Ja! Na początek zakupiłem piękną mrożoną ośmiornice w całości i przygotowałem z niej niesamowicie aromatyczną potrawkę z ryżem z przepisu sugerowanego przez dyskont! Wyszło przepysznie!

Potrzebujemy:

  • 1 mrożona ośmiornica
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chilli
  • 1-2 liście laurowe
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 250 gr ryżu Carolino (dostępny w Biedronce)
  • 1/2 cytryny
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 kieliszek wina białego


Zamrożoną ośmiornicę wkładamy do garnka wraz z cebulą w całości, papryczką chilli i listkami laurowymi. Dodajemy szklankę wody, skrapiamy oliwą i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem prze około 1h i 15 minut. W czasie gdy ośmiornica się gotuje szatkujemy cebulę oraz ząbki czosnku i podsmażamy je na 3 łyżkach oliwy z oliwek, kiedy cebula jest szklista dodajemy pomidory, wino i dusimy przez 15 minut. Ośmiornicę po ugotowaniu odcedzamy a wywar dolewamy do pomidorów i dosypujemy ryż. Doprawiamy pieprzem i gotujemy na małym ogniu aż ryż będzie miękki i wchłonie płyn. Pod koniec gotowania ośmiornicę kroimy na kawałki i dodajemy do ryżu na 1-2 minuty. Posypujemy natką pietruszki, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z chrupiąca bagietką i kieliszkiem schłodzonego białego wina. Smacznego!




1 komentarz:

  1. Wolę ośmiornicę w formie ośmiornicy, a nie lejacej się brei :)

    OdpowiedzUsuń