Curry można przygotować z różnych składników, takich jak drób, wołowina, ryby, owoce morza, warzywa, jagnięcina. Baza prawie za każdym razem jest taka sama, a jej podstawą jest pasta curry i mleko kokosowe plus dodatki. Udało mi się kupić delikatną jagnięcinę i postanowiłem przygotować z niej właśnie curry!
Potrzebujemy na 3-4 osoby
- łyżka stołowa czerwonej pasty curry
- 1 limonka
- starta skórka z 1 limonki
- papryka czerwona
- 1 chili
- 1 cukini
- puszka mleczka kokosowego
- 500 g młodej jagnięciny
- kolendra
- cukier brązowy
- sos chili słodko ostry
- sos rybny
- sos ostrygowy
- olej
Pierwszym krokiem jest obsmażenie kawałków jagnięciny zamarynowanych wcześniej w oleju, sosie ostrygowym i paście curry, kiedy się podsmażą wyjmujemy je i na tym samym oleju podsmażamy pastę curry aż uwolni ona swoje aromaty, dorzucamy cebulę, czosnek, paprykę, cukinię i smażymy wszystko około 5 minut, podlewamy sosem sojowym (1 łyżka), sosem rybnym ( 1 łyżeczka), sosem chili (2 łyżki), smażymy kolejną minutę po czym zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym. Czekamy aż się zagotuje i dorzucamy mięso i startą skórkę z limonki. Gotujemy 10 - 15 minut. Na koniec dosmaczamy sokiem z limonki i cukrem brązowym (około 1-2 łyżeczki). Nakładamy do miseczek z ugotowanym wcześniej ryżem jaśminowym, posypujemy posiekanym chili i kolendrą. Podajemy z zimnym piwkiem! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz