Curry z jagnięciny z ryżem jaśminowym i dużą ilością kolendry

Curry można przygotować z różnych składników, takich jak drób, wołowina, ryby, owoce morza, warzywa, jagnięcina. Baza prawie za każdym razem jest taka sama, a jej podstawą jest pasta curry i  mleko kokosowe plus dodatki. Udało mi się kupić delikatną jagnięcinę i postanowiłem przygotować z niej właśnie curry!

Potrzebujemy na 3-4 osoby
  • łyżka stołowa czerwonej  pasty curry 
  • 1 limonka
  • starta skórka z 1 limonki
  • papryka czerwona
  • 1 chili 
  • 1 cukini
  • puszka mleczka kokosowego
  • 500 g młodej jagnięciny
  • kolendra
  • cukier brązowy
  • sos chili słodko ostry
  • sos rybny 
  • sos ostrygowy
  • olej 

Pierwszym krokiem jest obsmażenie kawałków jagnięciny zamarynowanych wcześniej w oleju, sosie ostrygowym i paście curry, kiedy się podsmażą wyjmujemy je i  na tym samym oleju podsmażamy pastę curry aż uwolni ona swoje aromaty, dorzucamy cebulę, czosnek, paprykę, cukinię  i smażymy wszystko około 5 minut,  podlewamy sosem sojowym (1 łyżka), sosem rybnym ( 1 łyżeczka), sosem chili (2 łyżki), smażymy kolejną minutę po czym zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym. Czekamy aż się zagotuje i dorzucamy mięso i startą skórkę z limonki. Gotujemy 10 - 15 minut. Na koniec dosmaczamy sokiem z limonki i cukrem brązowym (około 1-2 łyżeczki). Nakładamy do miseczek z ugotowanym wcześniej ryżem jaśminowym, posypujemy posiekanym chili i kolendrą. Podajemy z zimnym piwkiem! Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz