Pomysł na ten makaron zawdzięczam naszym znajomym, którzy są wegetarianami. Odkąd nimi zostali zawsze mam problem co ugotować na spotkanie z nimi, a z uwagi na to, że jesteśmy mięsożercami bardzo ciężko przychodzą mi do głowy pomysły na dania bezmięsne. Mam nadzieję, że w tym przypadku się udało i będę mógł w najbliższym czasie nakarmić ich tym makaronem.
Potrzebujemy dla 2 osób:
- 1/2 paczki makaronu spaghetti lub tagliatelle
- 3 duże garście szpinaku baby
- 8 pomidorów suszonych
- 1 mała cukinia
- 1 garść kaparów
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 kieliszka białego wina
- 1 filecik anchois
- sól, pieprz
- garść parmezanu
- oliwa
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, czosnek i filecik anchois, kiedy cebulka nabierze złotego koloru dorzucamy pomidory pokrojone w paski, kapary i cukinię pokrojoną na cienkie plasterki, podlewamy winem i czekamy aż odparuje, następnie dorzucamy szpinak i chwilę wszystko podgrzewamy. Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość dolewamy śmietankę, solimy pieprzymy i dosypujemy połowę parmezanu. Kiedy sos zgęstnieje wrzucamy ugotowany al dente makaron. Makaron mieszamy i podajemy posypany parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz