Makaron z suszonymi pomidorami, cukinią, szpinakiem i kaparami

Pomysł na ten makaron zawdzięczam naszym znajomym, którzy są wegetarianami. Odkąd nimi zostali zawsze mam problem co ugotować na spotkanie z nimi, a z uwagi na to, że jesteśmy mięsożercami bardzo ciężko przychodzą mi do głowy pomysły na dania bezmięsne. Mam nadzieję, że w tym przypadku się udało i będę mógł w najbliższym czasie nakarmić ich tym makaronem.

Potrzebujemy dla 2 osób:
  • 1/2 paczki makaronu spaghetti lub tagliatelle 
  • 3 duże garście szpinaku baby 
  • 8 pomidorów suszonych
  • 1 mała cukinia
  • 1 garść kaparów
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 kieliszka białego wina
  • 1 filecik anchois
  • sól, pieprz
  • garść parmezanu
  • oliwa


Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, czosnek i filecik anchois, kiedy cebulka nabierze złotego koloru dorzucamy pomidory pokrojone w paski, kapary i cukinię pokrojoną na cienkie plasterki, podlewamy winem i czekamy aż odparuje, następnie dorzucamy szpinak i chwilę wszystko podgrzewamy. Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość dolewamy śmietankę, solimy pieprzymy i dosypujemy połowę parmezanu. Kiedy sos zgęstnieje wrzucamy ugotowany al dente makaron. Makaron mieszamy i podajemy posypany parmezanem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz