Mam kolegę, który prowadzi biznes spożywczy i często odwiedza mięsne hurtownie. Udało mu się ostatnio zakupić wspaniałe jagnięce T-bony, a że jagnięcinie nigdy nie odmawiam przygotowałem ją jak na sezon przystało z dodatkiem świeżo zebranych rydzów.
- 4 kotlety jagnięce
- koszyczek rydzów
- sól, pieprz
- rozmaryn
- tymianek
- oliwa, masło
- śmietana kremówka
Kotlety jagnięce solimy, pieprzymy, nacieramy rozmarynem i oliwą, odstawiamy na godzinę do lodówki. Rydze czyścimy i w całości podsmażamy na maśle z solą i pieprzem, po 5 minutach dolewamy śmietanę, dodajemy tymianek i odparowujemy do powstania gęstego kremowego sosu. Kotlety jagnięce smażymy z obu stron po 2 minuty na mocno rozgrzanej patelni grillowej, a następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i dajemy mięsu odpocząć 5 minut, podajemy ze śmietanowo-tymiankowymi rydzami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz