Pstrąg i świnka to dwa odległe światy, jeśli jednak połączymy je w kuchni to są jak klocki lego, pasują do siebie idealnie. Musimy tylko kupić dobrej jakości boczek wędzony, cienko krojony lub jeśli ktoś ma możliwość pancette - rodzaj włoskiego surowego suszonego boczku. Reszta jest już bajecznie prosta.
Potrzebujemy:
- 2 pstrągi
- boczek wędzony w plastrach 1 opakowanie
- 1 cebula
- koperek
- sól, pieprz, papryka mielona
- oliwa, masło
- 1/2 kilograma ziemniaków
Sos czosnkowo - chrzanowy
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 ząbek czosnku
Pstrągi nacinamy w poprzek aby dobrze chłonęły smak boczku. Solimy, pieprzymy, nadziewamy cebulą i koperkiem i zawijamy w boczek. Układamy na blasze i skrapiamy oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 25-30 minut. W tym czasie obsmażamy na maśle ugotowane wcześnie ziemniaki w mundurkach z dodatkiem soli, pieprzu i papryki. Składniki sosu łączymy razem z wyciśniętym lub startym na tarce ząbkiem czosnku. Pstrągi podajemy z ulubioną sałatką, ziemniakami i sosem chrzanowo - czosnkowym. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz