Pstrąg pieczony w boczku z sosem chrzanowo - czosnkowym

Pstrąg i świnka to dwa odległe światy, jeśli jednak połączymy je w kuchni to są jak klocki lego, pasują do siebie idealnie. Musimy tylko kupić dobrej jakości boczek wędzony, cienko krojony lub jeśli ktoś ma możliwość pancette - rodzaj włoskiego surowego suszonego boczku. Reszta jest już bajecznie prosta.

Potrzebujemy:
  • 2 pstrągi
  • boczek wędzony w plastrach 1 opakowanie
  • 1 cebula
  • koperek
  • sól, pieprz, papryka mielona
  • oliwa, masło
  • 1/2 kilograma ziemniaków


Sos czosnkowo - chrzanowy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 ząbek czosnku



Pstrągi nacinamy w poprzek aby dobrze chłonęły smak boczku. Solimy, pieprzymy, nadziewamy cebulą i koperkiem i zawijamy w boczek. Układamy na blasze i skrapiamy oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 25-30 minut. W tym czasie obsmażamy na maśle ugotowane wcześnie ziemniaki w mundurkach z dodatkiem soli, pieprzu i papryki. Składniki sosu łączymy razem z wyciśniętym lub startym na tarce ząbkiem czosnku.  Pstrągi podajemy z ulubioną sałatką, ziemniakami i sosem chrzanowo - czosnkowym. Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz