Sezon na grzyby rozpoczął się na dobre. Kozaki, maślaki, rydze, kurki, borowiki czają się na nas w lesie za każdym drzewem :) Tylko zbierać i gotować, smażyć, marynować, suszyć aby mieć zapas na zimę. Dzisiaj proponuję przepyszną gęstą zupę z maślaków, podgrzybków i kozaków, a jako dodatek tłuczone ziemniaki wymieszane ze smażoną na maśle cebulką.
- reklamówkę grzybów leśnych (maślak, kozak, podgrzybek)
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 kilograma ziemniaków
- 1 cebula
- masło
- śmietana kremówka 1/2 szklanki
- ocet winny
Oczyszczone i pokrojone na kawałki grzyby przesmażamy na maśle z cebulką przez 5-7 minut. Przesmażone grzyby dodajemy do bulionu i gotujemy zupę przez 30 minut, na końcu dolewamy śmietanę i łyżeczkę octu winnego. Ugotowane ziemniaki łączymy z przesmażoną na złoto cebulką i tłuczemy, nakładamy na talerz i zalewamy gorąca zupą grzybową. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz