Zupa grzybowa z tłuczonymi ziemniakami

Sezon na grzyby rozpoczął się na dobre. Kozaki, maślaki, rydze, kurki, borowiki czają się na nas w lesie za każdym drzewem :) Tylko zbierać i gotować, smażyć, marynować, suszyć aby mieć zapas na zimę. Dzisiaj proponuję przepyszną gęstą zupę z maślaków, podgrzybków i kozaków, a jako dodatek tłuczone ziemniaki wymieszane ze smażoną na maśle cebulką.

Potrzebujemy:
  • reklamówkę grzybów leśnych (maślak, kozak, podgrzybek)
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 kilograma ziemniaków
  • 1 cebula
  • masło
  • śmietana kremówka 1/2 szklanki
  • ocet winny


Oczyszczone i pokrojone na kawałki grzyby przesmażamy na maśle z cebulką przez 5-7 minut. Przesmażone grzyby dodajemy do bulionu i gotujemy zupę przez 30 minut, na końcu dolewamy śmietanę i łyżeczkę octu winnego. Ugotowane ziemniaki łączymy z przesmażoną na złoto cebulką i tłuczemy, nakładamy na talerz i zalewamy gorąca zupą grzybową. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz