Risotto z kurkami, cukinią i serem gorgonzola

Kolejny przepis na risotto. Tym razem z letnimi warzywami takimi jak kurki, cukinia, pomidory malinowe i dwoma serami: parmezanem i gorgonzolą, które świetnie podkręcają smak grzybów. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu.

Potrzebujemy dla 2-3 osób

•  4 łyżki masła
•  1 łyżka oliwy extra vergine
•  1/2 cebula
•  1 ząbek czosnku
•  3 duże garści ryżu do risotto (arborio)
•  100 g kurek
•  1 nieduża cukinia
•  kieliszek białego wina
•  1 pomidor malinowy
•  1 l  bulionu drobiowego
•  100 g sera gorgonzola
•  4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano



W garnku roztopić 2 łyżki masła z 1 łyżką oliwy, dodać pokrojoną w kosteczki cebulę i zeszklić ją co chwilę mieszając. Dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażyć.
Wsypać ryż i smażyć minutę mieszając. Na osobnej patelni podsmażyć na oliwie oczyszczone kurki i pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć wszystko przez około 2 minuty.  W tym samym czasie wlać wino do ryżu i wymieszać kiedy odparuje dodać chochlę bulionu i mieszać. Gotować risotto przez 15 minut stopniowo uzupełniając bulion. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać kurki, cukinię i pomidora którego trzeba obrać ze skórki, pozbyć się pestek i pokroić miąższ w kosteczkę. Na samym końcu dodajemy masło i sery, mieszamy, zdejmujemy z ognia i przykrywamy patelnię na 2 minuty. Podajemy skropione oliwą extra vergine z kieliszkiem białego wina. Smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz