Kolejny przepis na risotto. Tym razem z letnimi warzywami takimi jak kurki, cukinia, pomidory malinowe i dwoma serami: parmezanem i gorgonzolą, które świetnie podkręcają smak grzybów. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu.
Potrzebujemy dla 2-3 osób
• 4 łyżki masła
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• 1/2 cebula
• 3 duże garści ryżu do risotto (arborio)
• 100 g kurek
• 1 nieduża cukinia
• kieliszek białego wina
• 1 pomidor malinowy
• 1 l bulionu drobiowego
• 100 g sera gorgonzola
• 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
W garnku roztopić 2 łyżki masła z 1 łyżką oliwy, dodać pokrojoną w kosteczki cebulę i zeszklić ją co chwilę mieszając. Dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażyć.
Wsypać ryż i smażyć minutę mieszając. Na osobnej patelni podsmażyć na oliwie oczyszczone kurki i pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć wszystko przez około 2 minuty. W tym samym czasie wlać wino do ryżu i wymieszać kiedy odparuje dodać chochlę bulionu i mieszać. Gotować risotto przez 15 minut stopniowo uzupełniając bulion. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać kurki, cukinię i pomidora którego trzeba obrać ze skórki, pozbyć się pestek i pokroić miąższ w kosteczkę. Na samym końcu dodajemy masło i sery, mieszamy, zdejmujemy z ognia i przykrywamy patelnię na 2 minuty. Podajemy skropione oliwą extra vergine z kieliszkiem białego wina. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz