Krem z cukinii z miętą


Nasz prywatny ogródek hojnie w tym roku obrodził w warzywa, a w szczególności w cukinię. W związku z czym zajadamy się nią  namiętnie. Dzisiaj padło na krem z cukinii z dodatkiem mięty, oczywiście z naszego ogródka. Jako dodatki: czosnkowe grzanki, cheddar i kwaśna śmietana. 


Potrzebujemy:
  • 1 duża cukinia
  • 1 duży ziemniak
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżka posiekanej mięty + do dekoracji
  • 2 - 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • łyżka octu winnego


Cukinię oraz obranego ziemniaka pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, posolić i zeszklić na oliwie w rondlu z grubym dnem. Dodać ziemniaki a za chwilę cukinię i smażyć przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać 1 szklankę bulionu, zagotować i dusić pod przykryciem przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać pozostały bulion, gotować do miękkości  przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać miętę. Zupę zagotować, zblendować i odstawić z ognia. Dosmaczyć octem winnym. Podawać z grzankami, serem cheddar i kleksem kwaśnej śmietany.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz