Nasz prywatny ogródek hojnie w tym roku obrodził w warzywa, a w szczególności w cukinię. W związku z czym zajadamy się nią namiętnie. Dzisiaj padło na krem z cukinii z dodatkiem mięty, oczywiście z naszego ogródka. Jako dodatki: czosnkowe grzanki, cheddar i kwaśna śmietana.
Potrzebujemy:
- 1 duża cukinia
- 1 duży ziemniak
- 1/2 średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżka posiekanej mięty + do dekoracji
- 2 - 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- łyżka octu winnego
Cukinię oraz obranego ziemniaka pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, posolić i zeszklić na oliwie w rondlu z grubym dnem. Dodać ziemniaki a za chwilę cukinię i smażyć przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać 1 szklankę bulionu, zagotować i dusić pod przykryciem przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać pozostały bulion, gotować do miękkości przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać miętę. Zupę zagotować, zblendować i odstawić z ognia. Dosmaczyć octem winnym. Podawać z grzankami, serem cheddar i kleksem kwaśnej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz