Pieczonki

Pieczonki to tradycyjne siewierskie danie przygotowywane w żeliwnym garnku na ognisku. W sobotni wieczór w gronie rodziny lub przyjaciół smakuje niesamowicie. Garnek taki możecie spokojnie zakupić na Allegro, a przepis znajdziecie poniżej :) 

Potrzebujemy:
  • 3 kilogramy ziemniaków
  • 1/2 kilograma kiełbasy
  • 1/2 kilograma boczku
  • 3 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 burak
  • liście kapusty
  • smalec
  • sól, pieprz

Ziemniaki obieramy i kroimy na spore kawałki, kiełbasę kroimy w plasterki, boczek w paski, cebule w talarki, marchewkę i buraka w plasterki. Wszystkie składniki układamy w garnku warstwami rozpoczynając od ziemniaków (pamiętajmy aby spód garnka wyłożyć kilkoma plastrami boczku lub skórą z boczku, lub liśćmi z kapusty), następnie dodajemy cebulę, marchew i buraki, solimy i pieprzymy. I tak do wyczerpania składników. Na wierzchu kładziemy 1/2 kostki smalcu, przykrywamy liściem sałaty i zakręcamy garnek. Czas pieczenia to około 45 minut. Pierwsze 15 minut pieczemy na mocnym ogniu, następnie odsuwamy palące się drewno na boki i pieczemy tak przez 20 minut, na ostatnie 10 minut podsycamy ogień aby przypiec ziemniaki przy ściankach. Najlepiej smakują z sałatką z ogórków małosolnych i pomidorów oraz z maślanką lub kwaśnym mlekiem, no i oczywiście z kieliszkiem dobrej zimnej wódki :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz